Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Οι μίζες έφευγαν σαν... πύραυλοι!


Mεγαλοστελέχη της Siemens επισφραγίζουν με καταθέσεις τους τον πακτωλό των εκατομμυρίων που διοχετεύθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που έπαιρναν αποφάσεις για «αμαρτωλές» συμβάσεις, όπως αυτή σχετικά με τα ηλεκτρονικά τμήματα του πυραυλικού συστήματος Patriot, το 1999.

Εκατομμύρια μάρκα… ταξίδεψαν με αφετηρία το αεροδρόμιο της Ζυρίχης μέσα σε βαλίτσες, για «λαδώματα», ενώ μόνο και μόνο για τη μοιρασιά της μίζας που ήταν σε μετρητά ....ενοικιάστηκε διαμέρισμα!

Οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» στις καταθέσεις τους, τόσο στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου που έκανε η εταιρία DEBEVOISE & PLIMPTON LLP για την καταβολή προμηθειών στη Siemens Ελλάδος, όσο και ενώπιον των ελληνικών αρχών, περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο το γαϊτανάκι εκατομμυρίων που είχε στηθεί για τις… VIP μίζες ελέω πληρωμών για τα στρατιωτικά έργα!

Ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ είναι το πρόσωπο που «ξηλώνει το πουλόβερ». Λέει ότι περίπου το 1999 ο Γκεμπάουερ της Siemens Eλλάδος προσφέρθηκε να «κλείσει» ένα έργο ύψους 100 εκατομμυρίων μάρκων για το πυραυλικό σύστημα Patriot στο Τμήμα Δικτύων Συγκοινωνιών του Σίκατσεκ, αν σε αντάλλαγμα δίνονταν 10 εκατομμύρια μάρκα σε μετρητά τα οποία θα τα διέθετε για δωροδοκίες.

Ο νούμερο 1 της μητρικής εταιρίας δέχτηκε… αυτή την προσφορά χωρίς δεύτερη κουβέντα. «Προκειμένου να αποφύγω τη μεταφορά τόσο μεγάλων ποσών σε μετρητά μέσω των συνόρων με την Ελβετία, όπου επρόκειτο να λάβουν χώρα οι μεταβιβάσεις, κανόνισα με τον Bernsau (σ.σ.: διαχειριστής μυστικών πληρωμών της Siemens) να ενοικιαστεί ένα διαμέρισμα στη Ζυρίχη, όπου θα ελάμβαναν χώρα οι συναλλαγές», παραδέχεται ο Σίκατσεκ.

Και γίνεται ακόμη πιο αναλυτικός: «Στο διαμέρισμα της Zυρίχης πραγματοποιήθηκαν περίπου έξι μεταβιβάσεις μετρητών. Σε όλες τις περιπτώσεις πήρα πρώτα τα μετρητά από τον Amini Hamid Reza (σ.σ.: εμπλέκεται στις εικονικές μεταβιβάσεις) και έπειτα τα έδινα στον Gebauer (σ.σ.: πρώην μέλος του Δ.Σ. της Siemens Ελλάς) ή στον Ψαρρό (σ.σ.: πρώην μέλος του Δ.Σ. της Siemens) στο διαμέρισμα».

Όταν ο κ. Σίκατσεκ ρωτήθηκε εάν ο Gebauer ήταν καλά δικτυωμένος στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να είχε συμμετάσχει σε ομαδικές συζητήσεις στο υπουργείο, ενώ διευκρίνισε ότι ο Gebauer δεν του είχε πει ποτέ αν η συμφωνία για τους πυραύλους Patriot είχε κλείσει με τη συνδρομή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος, όπως τόνισε, «έκανε χρήση των πολιτικών του διασυνδέσεων».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι «δεν γνωρίζει τους τελικούς παραλήπτες των προμηθειών, αλλά υπέθετε ότι προορίζονταν για υπουργούς της κυβέρνησης στο υπουργείο Άμυνας».


Μίλησε και για την «τιμωρία» του κ. Ψαρρού από τον κ. Χριστοφοράκο επειδή κάποια χρήματα «έκαναν φτερά»… «…Ο Χριστοφοράκος μού είπε ότι ο Ψαρρός είχε αποχωρήσει διότι κάποια χρήματα υπό την ευθύνη του είχαν χαθεί και ο παραλήπτης της προμήθειας για το έργο των πυραύλων Patriot είχε διαμαρτυρηθεί στον Χριστοφοράκο», κατέθεσε.

Ο έτερος όμως διαχειριστής των «μαύρων ταμείων», Ρ. Νιντλ, ανεβάζει το ποσό της προμήθειας: «Πλησίαζε περισσότερο στα 20 εκατομμύρια μάρκα»!
Αναφέρεται, επίσης, σε δύο μεταβιβάσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης.
«Και στις δύο περιπτώσεις πρώτα έλαβα τα μετρητά από τον Αmini σε μία πύλη και μετά τα έδωσα στον Ψαρρό σε μία άλλη πύλη» - λέει, σκιαγραφώντας τις μεθόδους μιας πραγματικά όζουσας υπόθεσης…

Υπενθυμίζω ότι η αγορά των Patriot εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 9 Οκτωβρίου του 1998 μετά από εισήγηση του τότε υπουργού Άμυνας .
Σε δεύτερη φάση, ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και της κατασκευάστριας εταιρίας των αντιαεροπορικών συστημάτων για την οριστικοποίηση και την αποσαφήνιση των όρων της συμφωνίας, η οποία τελικώς υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου του 1999 με συνολικό κόστος περί τα 900 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου